• Türkiye İş Bankası Logo
  • Anadolu Sigorta Logo
  • Anadolu Hayat Logo
  • İş Yatırım Logo
  • İşNET Logo
  • İş GYO Logo
  • İŞMER Logo
  • SOFTTECH Logo
  • Türkiye İş Bankası Logo

ÜNİVERSİTE EĞİTİM BURSU

EĞİTİM BURSU VERİLME ESASLARI

Her yeni öğretim yılında, Yüksek Öğretim Kurumunca yapılacak "ÖĞRENCİ SEÇME ve YERLEŞTİRME SINAVI" nda belirlenen ve YGS, MF, TM, TS ve DİL olarak gruplandırılan Puan türlerinden birine göre, “en az 4 yıllık bir yüksek öğretim programına” girmeye hak kazanarak, söz konusu öğretim programına kayıt yaptıran Vakıf Üyelerinin çocukları arasından, Yönetim Kurulu tarafından puan türlerine ve puan sıralamalarına göre belirlenecek sayıdaki bursiyerlere, öğrenci olduklarını belgelemek ve kayıt yaptırdığı öğretim kurumunca belirlenmiş olan toplam öğretim süresini aşmamak kaydıyla, karşılıksız olarak Üniversite Eğitim Bursu verilir.

EĞİTİM BURSU BURSİYER SAYISI VE BURS MİKTARI

Eğitim Bursu verilecek Bursiyer adedi ile verilecek aylık Burs Miktarı, her Öğretim Yılı öncesinde Yönetim Kurulu tarafından saptanır.

EĞİTİM BURSU SÜRESİ ve ÖDENME ŞEKLİ

Vakıf üyelerinin çocuklarına verilecek Eğitim Bursunun toplam süresi, her bursiyerin kayıt yaptırdığı öğretim kurumunca belirlenmiş olan toplam öğretim süresini aşamaz.

Eğitim Bursu, (Ekim-Haziran ayları arasındaki dönemde ödenmek üzere) her ayın ilk haftası içerisinde bursiyerlerin banka hesaplarına yatırılmak suretiyle ödenir.

Herhangi bir nedenle burs ödemelerinin gecikmesi halinde birikmiş burs bedelleri, Vakıf tarafından bursiyerlere topluca ödenir.

Şöyle ki; Yeni ve eski öğrencilerin kayıt ve yenileme işlemleri, üniversitelerin ek yerleştirme işlemlerinin tamamlamasından sonra gerçekleştirilebildiği için vakfımızın eski bursiyerlerinin kayıt yenileme işlemlerinin de gecikmesine neden olmaktadır.

Her ne kadar yeni bursiyerlerimiz, burs için gerekli tüm işlemlerini erkenden tamamlamış olsalar da, vakfımız tarafından yeni ve eski tüm bursiyerlerimize topluca ödeme yapılabilmesi için eski bursiyerlerin kayıt yenileme işlemlerinin de tamamlanmasını beklemek zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle, her yıl eğitim döneminin ilk burs ödemeleri, gecikmeli olarak (muhtemelen Kasım ayında) gerçekleşmektedir. Böyle bir durumda Ekim ve Kasım ayına ait gecikmiş burs tutarları, bursiyerlerin hesaplarına topluca yatırılmaktadır.

EĞİTİM BURSU YARARLANMA ESASLARI

Eğitim Bursuna başvuru hakkından ve burs yardımından;

ÖSYM sınav sonuçlarının açıklandığı ay dahil olmak üzere, vakıfta en az 3 ay veya daha fazla üyeliği bulunan, Vakıf Senedi hükümleri çerçevesinde üyelik şartlarını yerine getiren vakıf üyelerinin çocukları yararlanır.

Bursiyerler, her yıl öğrenciliklerinin devam ettiğini belgelemeleri koşuluyla, kayıt yaptırdığı öğretim kurumunca belirlenmiş olan toplam öğretim süresi boyunca burstan yararlanırlar.

Vakfa üç aydan fazla üyelik aidatı borcu bulunan bursiyerlerin Eğitim Bursu ödemesi durdurulur. Ödemede bulundukları taktirde bursları, takip eden ay başından itibaren tekrar ödenmeye devam eder.

Kayıt yaptırdığı okulun halen öğrencisi olduğunu belgeleyemeyen veya Öğrenim gördüğü öğretim kurumunun yönetmeliklerine göre; geçici çıkarma dahil, daha ağır disiplin cezası alanlarla, eğitim kurumunun öğretim faaliyetini aksatacak şekilde davranışı olan veya toplu hareketlere katılanların bursları, Vakıf Yönetim Kurulunun kararı doğrultusunda kesilir.

Yukarıda belirtilen sebeplerin dışında da Vakıf Yönetim Kurulu, gerekçe gösterme zorunluluğu olmaksızın, bursu geçici veya sürekli olarak kesme veya tamamen kaldırma hakkına sahiptir.



EĞİTİM BURSU MÜRACAAT ESASLARI ve ŞEKLİ

Eğitim Bursu için müracaatların başlama ve bitiş tarihleri, her öğretim Yılı başında, Yönetim Kurulunca belirlenerek üyelere duyurulur.

Vakıftan ilk defa Eğitim Bursu almak için müracaat edecek adayların ÖSYM sınav sonuçlarının açıklandığı ay dahil olmak üzere, vakıfta en az 3 ay veya daha fazla üyeliğinin bulunması gerekmektedir.

Yukarıdaki üyelik şartlarını yerine getiren vakıf üyelerinin, “ÜNİVERSİTE EĞİTİM BURSI MÜRACAAT FORMU” nu doldurularak, ÖSYM tarafından verilen (Kazandığı Üniversiteyi belirten) Onaylı Puan Kartı ve Kayıt Belgesi ile birlikte diğer tüm belgelerini, vakıf merkezine gönderilmek üzere Bölge Temsilciliğine teslim etmesi gereklidir.



MÜRACAATLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Eğitim Bursu için yapılan tüm müracaatlar, yönetim kurulu tarafından saptanacak bursiyer sayısını aşmayacak şekilde, aşağıdaki esaslar doğrultusunda yapılan gruplandırmalar ve puan sıralamalarına göre değerlendirilerek burs kazanan ve kazanmayanlar ismen tespit edilerek kendilerine bildirimde bulunulur.

1) Her öğretim yılında Yüksek Öğretim Kurumu tarafından belirlenmekte olan LYS ve YGS taban puanlarından daha az puanı olmamak kaydıyla, halen YGS, MF, TM, TS ve DİL olarak uygulanmakta olan puan türlerinden biriyle öğrenci alan ve en az 4 yıllık veya üzeri lisans düzeyindeki yüksek öğretim kurumuna (Özel Yetenek Sınavıyla öğrenci alanlar dahil) kayıt yaptırmış olan vakıf üyelerinin çocukları arasından, yerleştirme puan türleri arasında yapılacak yerleştirme puanı sıralamasının sonucuna göre, her puan türünden en fazla puana sahip adaylar arasından yönetim kurulunca belirlenen sayıdaki vakıf üyesinin çocuğu, vakfımızdan Üniversite Eğitim Bursu almaya hak kazanır.

2) Puan türlerine göre oluşturulan grupların kendi içerisinde yapılacak yerleştirme puan sıralamaları sonunda yeterli bursiyer sayısına ulaşılmadığı takdirde, eksik bursiyer kalan adedi, aşağıdaki esaslara göre diğer puan türlerindeki gruplardan ilave edilecek ek bursiyerlerle tamamlanır.

a. Ek bursiyerler, diğer puan türleri arasında yapılacak yeni sıralamaya göre ve önce, en yüksek yerleştirme puanına sahip adayın bulunduğu puan türünden başlamak üzere, bu puan türündeki en yüksek puana sahip ilk adayın getirilmesi,

b. Eksikliğin tamamlanamaması halinde, takip edecek diğer en yüksek puan türlerinin yer aldığı gruplarda arasında yapılacak benzer sıralamalara göre, yine her puan türüne ait gruptaki en yüksek puana sahip ilk adayların getirilmesi yöntemiyle tamamlanır.

Eğitim Bursu kazanan adaylar arasından, vakıf tarafından kendisine yapılan bildirime rağmen, bir ay içerisinde Eğitim Bursu için kesin müracaatta bulunmayan asil bursiyerin yerine, aynı bildirim süresi içerisinde müracaat etmek üzere, bir sonraki yedek bursiyer çağrılır,

Eğitim Bursu için Kesin müracaatları sırasında bursiyerlerden, “Kesin Müracaat Formu” alınır.