• Türkiye İş Bankası Logo
  • Anadolu Sigorta Logo
  • Anadolu Hayat Logo
  • İş Yatırım Logo
  • İşNET Logo
  • İş GYO Logo
  • İŞMER Logo
  • SOFTTECH Logo
  • Türkiye İş Bankası Logo

Dünden Bugüne BASİDAV

Vakfın Kuruluşu

Banka ve Sigorta işkolunda faaliyet gösteren Basisen Sendikasının Genel Merkez ve Şube yöneticilerinden oluşan 184 kişi, 1994 yılında bir araya gelerek 250 Milyon TL gibi oldukça mütevazi bir miktar nakit ile BASİDAV Vakfını kurmuşlardır.

Beyoğlu 2. Noterliği tarafından 25.10.1994 tarih, 46262 yevmiye numarası ile Re’sen düzenlenen Vakıf Senedimiz, Beyoğlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 9.11.1994 tarih, 1994/789 E. 1994/659 K. Sayılı ilamıyla tescil edildikten sonra 11.12.1994 tarih, 221 38 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak ilan edilmiştir.

Eşya Piyangosu Çekilişlerimiz

Üye aidatlarıyla oluşturulan fonların, belirlenen amaçları karşılamaya yetmemesi ve ilgili fonlar ile vakfımızın bir an önce gelişerek güçlenebilmesi için Ekim 1995 tarihinde Eşya Piyangosu düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. Milli Piyango İdaresi’nin 31.12.1995 tarihli çekilişine göre yapılan Eşya Piyangomuzda 90 adet ikramiye dağıtılmış olup, söz konusu eşya piyangosundan yaklaşık 7,5 Milyar TL civarında bir gelir elde edilmiştir.

Bu arada vakfımızın artan iş hacmi nedeniyle ihtiyaç duyulan bir büro için kaynak oluşturmak üzere, 1995 yılında başarılı şekilde sonuçlandırılan Eşya Piyangosunun, gerekli izinler alınmak suretiyle 1996 yılında yeniden yapılması kararlaştırılmıştır. Milli Piyango İdaresinin 31.12.1996 tarihli çekilişine göre yapılan Eşya Piyangosunda 323 adet ikramiye dağıtılmış olup, söz konusu eşya piyangosundan yaklaşık 15 Milyar TL civarında bir gelir elde edilmiştir.

Gayrimenkullerimiz

Kurulduğu 1994 yılında Basisen Sendikası Genel Merkez binasındaki bir odada, kiracı olarak faaliyetini sürdüren vakfımız, 1996 yılında gerçekleştirdiği Eşya Piyangosundan elde ettiği gelirlerden, Beyoğlu, İstiklal Caddesi’ndeki Mısır Apartmanı’nın 2. katındaki bir daireyi 3,5 Milyar TL bedelle Aralık 1996 ayında satın almıştır.

Daha sonra, Vakıf Merkezinin Anadolu Yakasına taşınmasının daha yararlı olacağı düşüncesiyle; Haziran 1998 Tarihinde, Türkiye İş Bankası Emekli Sandığı’nın İstanbul Kadıköy’deki İbrahimağa Konutlarından iki adet dairenin alınması ve karşılığında, Beyoğlu’ndaki mevcut büromuzun satılması için Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğüne müracaat edilmiştir. Beyoğlu’ndaki mevcut büromuzun 21.000.000.000.-TL bedelden aşağı olmamak üzere satılabileceğine dair mahkeme kararının, 1 7 Ağustos 1999 tarihindeki büyük deprem olayından sonraki bir tarihte vakfımıza ulaşması ve deprem sonrasında ise gayrimenkule olan talebin azalması sonucu ortaya çıkan değer kaybını önlemek amacıyla söz konusu büronun satışı, ileri bir tarihe bırakılmıştır.

Bu arada Vakıflar Genel Müdürlüğünce Temmuz 1998’de verilen izinle, Acıbadem’deki söz konusu iki dairenin alımı Ağustos 1998’de gerçekleştirilmiştir. 48 milyar TL. bedelle satın alınan bu iki daire ileride vakıf merkezi olarak kullanılmak üzere tefriş edileceğinden, gerekli tadilat ve tefriş masraflarına kaynak oluşturması amacıyla, ikişer yıllığına kiraya verilmiştir. 2002 yılından 2004 Yılına kadar vakıf merkezi olarak kullanılan bu daireler, İstanbul Anadolu Yakasında bulunan Basisen Sendikası Genel Merkez binasının inşaasının tamamlanıp, vakıf merkezimizin de 2004 Yılının Nisan ayından itibaren bu binaya nakledilmesi sonucu, yeniden “mesken” olarak kiraya verilmiştir. Her iki daireden elde edilen kira geliriyle vakıf merkezimizin kira ve sair giderlerinin karşılanmakta olduğu bu daireler, emlak piyasalarında yaşanılan durgunluğun ardından yaşanılan Pandemi dönemi ve sonrasında kira artışlarına getirilen yasal sınırlamalar sonucunda kira gelirlerimizde beklenen artış olmamıştır. Bu nedenle her iki dairemizin de yasa gereği yaptırılacak ekspertiz değerlemesinde belirtilen fiyattan az olmamak üzere satışına karar verilmiş olup söz konusu dairelerimizin 19.12.2022 ve 04.05.2023 tarihlerinde tapuda yapılan resmi satışları, ekspertiz raporunda belirtilen değerlerinden çok daha fazla fiyatlar üzerinden gerçekleştirilmiştir.

CUMHURİYET ALTINI SERTİFİKASI Uygulamalarımız

Üyelere, Evlenme Yardımı ve Doğum Yardımı hallerinde "CUMHURİYET ALTINI SERTİFİKASI" verilmesi uygulaması Türkiye’de ilk defa vakfımızca gerçekleştirilmiş olup henüz bir örneği bulunmamaktadır. Bu uygulama ile sertifika sahibi olan üyelerimiz, istediklerinde bu sertifikaları yatırım hesaplarında altın olarak değerlendirdiği gibi istediklerinde de, sertifikayı ibraz ettikleri günkü altın kuru üzerinden nakte çevirtmektedir. Ayrıca bu işlem sonucunda sertifikaları, hatıra olarak saklanmak üzere üyelerimize iade edilmektedir.

Ancak ilerleyen tarihlerde Altın Fiyatlarının hızlı ve sürekli bir biçimde artması ayrıca, Vakfımızın Altın Sertifikası uygulamaları ile ilgili tüm bu işlemleri gerçekleştiren anlaşmalı banka tarafından da, sertifikaların kayıtlı olduğu “Yatırım Hesabı” uygulamasının sonlandırılması sonucunda; Evlenme ve Doğum hallerinde üyelerimize, vakfımız tarafından "CUMHURİYET ALTINI SERTİFİKASI" verilmesi uygulamasına 31.01.2018 tarihinde son verilerek, 01.02.2018 tarihinden itibaren Evlenme ve Doğum Yardımları artık -diğer yardım türlerinde uygulandığı gibi- her yıl Yönetim Kurulu tarafından Türk Lirası olarak belirlenen bir tutar üzerinden üyelere ödenmektedir.

Evlenme Yardımı

Evlendiği tarihte vakıf üyeliğinde 2 (iki) yılını doldurmuş bulunan vakıf üyelerinden evlenenlere:

a) 31.01.2018 tarihine kadar: Türkiye İş Bankası A.Ş. aracılığıyla 1 Tam Cumhuriyet Altını bedeline eşdeğerde CUMHURİYET ALTINI SERTİFİKASI olarak ödenmiş olup,

b) 01.02.2018 tarihinden itibaren: Her yıl Yönetim Kurulu tarafından Türk Lirası olarak belirlenen bir tutar üzerinden ödenmektedir

Doğum Yardımı

Doğumun gerçekleştiği tarihte vakıf üyeliğinde 2 (iki) yılını doldurmuş bulunan vakıf üyelerinden çocuğu olanlara:

a) 31.01.2018 tarihine kadar: Türkiye iş Bankası A.Ş. aracılığıyla 1/2 Yarım Cumhuriyet Altını bedeline eşdeğerde CUMHURİYET ALTINI SERTİFİKASI olarak ödenmiş olup,

b) 01.02.2018 tarihinden itibaren: Her yıl Yönetim Kurulu tarafından Türk Lirası olarak belirlenen bir tutar üzerinden ödenmektedir

Üniversite Eğitim Bursu

Vakıf üyelerimizin, çocuklarının eğitimlerini iyi bir şekilde yapabilmelerine olanak sağlamak amacıyla Yönetim Kurulumuzca 1998 Yılında başlayarak her yılki Üniversite Öğrenci Yerleştirme Sınavında geçerli olan puan türleri ile her hangi bir Yüksek Öğrenim Kurumuna kayıt yaptırarak vakfımıza başvuruda bulunan vakıf üyelerinin çocukları arasından, kayıt yaptırılan ve her puan türü arasından yapılacak puan sıralaması sonucu burs kazananlara, Üniversite Eğitim Bursu verilmektedir.

Basisen Üyeleri Çocukları Resim Yarışması Kartpostalları

Vakıf Kuruluş Tanıtımı 1994